Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Съвети за избор на туристически обувки

1. ТЕРЕН, ЗА КОЙТО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ

Първото и най-важно нещо е да сме наясно на какъв терен най-често ще ползваме обувките– равнинни преходи, средни по височина планински райони, екстремен планински туризъм и професионална употреба.

2. СЕЗОН, В КОЙТО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ  

Има трисезонни туристически обувки, както и обувки специално проектирани за летен или зимен туризъм. Ако планирате планински преходи предимно през лятото, най-добре е горната част на обувките да е от текстил или комбинация от текстил и кожа, и дишаща мембрана. Тези обувки са по-леки и по-лесно проветриви, а моделите с мембрана не пропускат вода. Ако планирате трисезонна употреба на обувките, най-добре е да изберете кожени обувки с водонепропусклива мембрана.

3. ОСНОВНИ ВИДОВЕ ОБУВКИ 

Trekking обувки

Те са идеални за по-продължителни туристически преходи, умерени планински височини, преходи до хижи, туристически и еко пътеки. Трекинг обувките са здрави, удобни и осигуряват добра стабилност на глезена, което е от голямо значение особено при преходи по неравни и скални терени.

Обувки All Terrain Sport

Идеални обувки за спорт на открито и сред природата. Тези модели са изградени така, че да се справите с всички видове дейност на открито - от ходене сред природата, до туристически преходи, планинско колоездене, бягане или фитнес на открито.

Travel обувки

Те са с модерен дизайн, леки и много удобни. Имат по-скоро спортен вид отколкото вид на типична туристическа обувка. Подходящи са за отдих, кратки туристически преходи в паркове и леки планински терени, за пътуване и обиколка на забележителности.

Oбувки за екстремни зимни условия (Cold Weather Boots)

Специално разработени обувки за защита от студ и използване при екстремни зимни условия. Те прилягат перфектно към крака, имат подобрена студоизолация, осигуряват добро сцепление при сняг и лед. Тези обувки са предназначени за продължителна употреба при екстремни зимни условия.

Hiking oбувки

Многофункционални обувки подходящи за по-ниска надморска височина, туристически пътеки, ненатоварващи туристически преходи, семейни излети, колоездене или просто, за да ходите по различни терени.

Обувки Alpine

Проектирани за планински експедиции при голяма надморска височина (6000 метра и повече), за екстремен планински туризъм по смесени терени. Те са изключително стабилни, надеждни, предпазват от влага и осигуряват необходимата вентилация.

ВАЖНИ ТЕХНОЛОГИИ  

Goretex и други водоотблъскващи и дишащи мембрани. Изберете обувки с водоотблъскваща и дишаща мембрана ако искате да се предпазите от вода, и в същото време кракът ви да диша. Обувките с Goretex мембрана са перфектното решение. Важно е да знаете, че дори обувките изработени от текстил, но имащи Goretex или друга мембрана няма да позволяват на влагата да проникне до крака ви ако се намокрят. Мембрана, макар и дишаща, не осигурява 100% проветрение и вентилация. Вътрешният комфорт на краката зависи от околната среда и температура, физическото състояние на човек и чорапите, които носи.

Goretex

Goretex е една от най-популярните и ефективни мембрани използвани в съвременните туристически обувки.

Vibram подметка

Vibram технологията осигурява стабилност, предпазва от приплъзване и е износоустойчива в сравнение със стандартните подметки. Меката гума повишава омекотяването при ходене и повишава комфорта.

Правилният избор на туристически обувки ще предпази вашите крака от нежелани контузии и дискомфорт. Насладете се на природата и се грижете за вашето здраве!