Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

RUN BULGARIA: Исмаил Сенанджи и Памела Ени чупят рекорди на трасето на „Луковит рън“

За четвърта поредна година, Исмаил Сенанджи регистрира рекорд на уникалното трасе в Луковит до пещера „Проходна“, а Памела Ени спечели първата си победа. Състезанието се проведе на 17 март и е част от седмото издание на RUN BULGARIA. В историята на състезанието, Исмаил Сенанджи регистрира четвъртата си победа, с рекорд по трасето дълго 8.8 км – 28:27 мин. Той тръгна бързо още в началото и се откъсна от основните си съперници, които също показаха силни резултати. 

Сред жените, 16-годишната Памела Ени (Локомотив – Дряново) надбяга убедително миналогодишната победителка – Билсерин Сюлейман (Златен шпайк) с 35:40 срещу 36:17. Третото място бе за Маринела Цекова (Златен шпайк) – 37:30.

 

В класирането за атлетите от Луковит най-бързо бяга Павел Здравков с 30:28 и четвърто място в генералното класиране. Елена Здравкова бе най-бързата дама от Луковит с 39:36 и зае четвърто място в генерално класиране. Многократната шампионка в бяганията на дълги разстояния Милка Михайлова (Дунав – Русе) отново бе сред първите и два месеца преди да навърши 52 години бе с пета позиция в Луковит и време 39:55. Впечатление направи и 14-годишният Ангел Дарандашев, който преодоля разстоянието за 32:31 и с това подобри с повече от 2 минути личния си рекорд на трасето от миналата година (34:33).

В основната дистанция стартираха над 80 участника, а в масовата на 800 м имаше две серии и над 100 деца, който бягаха в центъра на Луковит. В състезанието бягаха участници от отбора на „Охрид тръчат“. Македония, както и любители бегачи от Китай. Най-добрите шест атлети при мъжете и жените получиха парични премии, а най-силните трима добавиха към наградите ваучери и фланелки „Найк“ от SPORT DEPOT – един от основните партньори на RUN BULGARIA. 

Наградите връчиха Георги Георгиев – заместник кмет на община Луковит и Иво Тодоров – маркетинг директор на „SPORT DEPOT“. По традиция церемонията по награждаването бе в природния феномен „Божиите очи“ в пещера „Проходна“. Седмият сезон на веригата RUN BULGARIA се реализира с помощта на SPORT DEPOT. За многогодишното сътрудничество между „SPORT DEPOT“, Българска федерация лека атлетика и RUN BULGARIA говори Иво Тодоров. Той сподели, че най-голямата компания за спортна екипировка в света „Найки“, която подпомага RUN BULGARIA чрез SPORT DEPOT е впечатлена от събитията и трасетата на движението. Тодоров каза, че компанията ще увеличи наградния фонд с продукти за най-добрите бегачи във веригата през 2024-а.

Припомняме, RUN BULGARIA стартира през 2018-а година, утвърди се през 2019-а и доказа своята устойчивост през 2020-а, 2021-ва, 2022-ра и 2023-а. 2024-а e седмата година от създаването на веригата състезания. Освен състезания по бягания в различни краища на България RUN BULGARIA провежда ежегоден семинар с основна тема проблемите на бягането, събития с детска атлетика, церемония за награждаване на най-добрите български бегачи, както и други събития, свързани с бягането и здравословния начин на живот.

Ето и предстоящите състезания на „Run Bulgaria“ през 2024:

 24 март (неделя) – Ямбол рън

7 април (неделя) – Дупница рън

14 април (неделя) – Видин рън

20 април (събота) – Созопол рън

2 май (четвъртък) – Студентски град рън

24 май (петък) – Бистрица рън

14 юли (неделя) – Вършец рън

8 септември (неделя) – Хисаря рън

21 септември (събота) – Поморие рън

9 октомври (сряда) – Нови Пазар рън

18 октомври (петък) – Дряново рън

Run Bulgaria по географски региони на България- сезон 2024:

 Столицата – Бистрица, Студентки град

Северозапада – Видин, Вършец, Луковит

Североизтока – Нови Пазар

Югозапада – Дупница

Югоизтока – Ямбол

Централна България – Хисаря, Дряново

Черноморието – Созопол, Поморие