Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

За откриване на затрупани от лавини: планинските спасители вече имат RECCO детектори

ПСС се сдоби с четири RECCO детектора чрез дарения, 
SPORT DEPOT се включи в кампанията

снимка: ПСС

Планинската спасителна служба при БЧК разполага с четири ръчни RECCO® детектора с пълното оборудване за работа с тях. Детекторите са предназначени за откриване на затрупани от лавини хора и ще бъдат разположени на стратегически места в ски центровете, в близост до районите с най-много лавинни инциденти – около хижа „Алеко“ на Витоша, в местността Маркуджиците над Боровец и близо до Седемте рилски езера в Рила, както и на Банско в Пирин. Детекторите се наемат за период от 5 години, а средствата бяха набрани изцяло от дарения.

SPORT DEPOT се включи още в началото на кампанията за набавянето на RECCO® детектори. Подкрепата обаче не спира дотук! До края на ски сезона ще продължим да даряваме на ПСС по 1 лев с всяка покупка на ски екипировка. Тези допълнителни средства ще подпомогнат ПСС в цялостния процес на набавяне, обучение и експлоатация на RECCO® детектори.

Системата на шведската компания RECCO® е въведена в повече от 900 ски курорта и от спасителни организации в 28 страни в Европа и по света. Тя е предназначена за откриване на хора, затрупани от лавини, както и изгубили се в открити пространства съответно чрез търсене с ръчен детектор или детектор, носен от хеликоптер. 

RECCO® ТЕХНОЛОГИЯТА 

Патентованата RECCO® технология се основава на двукопонентна система, включваща детектор, носен от спасителите, и рефлектор или отражателна пластина, която се носи от любителите на зимните спортове, планината и приключенията. Те могат да закупят пластината или да се сдобият с дреха с вграден рефлектор. Производителите на ски и туристическа екипировка поставят отражателни пластини в свои модели якета, панталони, каски, ски обувки, предаватели.

КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА?

RECCO детекторът излъчва насочен радарен сигнал подобно на лъч на фенерче. 

Когато радарният сигнал достигне до RECCO рефлектор, той го връща обратно и по този начин показва на спасителя накъде да се насочи, за да намери човека. 

Колкото по-близо се доближава детекторът до рефлектора, толкова по-силен става отразеният сигнал, което в крайна сметка позволява на спасителя да определи местоположението на затрупания от лавина или изгубил се човек.

RECCO РЕФЛЕКТОРИ И ДЕТЕКТОРИ

RECCO рефлектор

RECCO рефлекторът увеличава шансовете да бъдете намерени от спасителните екипи. RECCO рефлекторите са леки, пасивни транспондери, които не изискват захранване или активиране, за да функционират. Те се състоят от диод и антена. Те са проектирани така, че да не се износват или да „остаряват“, така че, ако не претърпят механична повреда, могат да се ползват безсрочно.

RECCO отражателни пластини са интегрирани в продуктите на над 150 бранда, сред които якета, панталони, раници, протектори за гърба, обувки, каски, предаватели, часовници, колани. RECCO рефлекторите са достъпни и като самостоятелен продукт, който може да се прикачва към каски и раници или в RECCO колани.

RECCO ДЕТЕКТОРИ

Ръчен RECCO детектор 

Ръчният RECCO детектор може да локализира рефлекторите в обхват до 80 метра във въздуха и 20 метра в натрупан сняг, което води до практически обхват от около 30 метра в паднала лавина. Понастоящем ръчният детектор тежи 1 кг. Тези устройства се използват от спасителни екипи по целия свят като допълнителен електронен метод за търсене на затрупани от лавини.

RECCO детектор за спасителен хеликоптер

Хеликоптерът, снабден с RECCO детектор, може да покрие бързо големи зони при търсене на изгубени хора сред природата. От височина от 100 метра, покривайки зона с ширина от приблизително 100 метра, устройството позволява на спасителите да претърсват 1 кв. км за 6 минути. Принципът на локализиране е същият като при ръчния детектор – изпраща се радарен сигнал, който RECCO рефлекторът отразява. Получавайки отразения сигнал, спасителят може да локализира изгубилият се човек.

Търсете продукти с Recco рефлектори от марките Helly Hansen, IcePeak, Jack Wolfskin и други в магазини SPORT DEPOT и онлайн

Recco системата и която и да е друга технология не предпазва от лавини, а увеличава шанса да бъдете издирени и намерени. Не поемайте излишни рискове. Бъдете информирани за нивото на лавинна опасност и екипирани подходящо, а също и оборудвани, винаги носете със себе си лопата и сонда.