Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Сани Жекова: В планината се чувствам свободна и щастлива

За най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова планината е място, където винаги се чувства добре, свободна и щастлива. Това разказа самата тя пред екипа на SPORT DEPOT. 

Първият ѝ спомен от планината е от Пирин - от Банско, когато е била много малка и се учела да кара ски. По-късно се научила да кара и сноуборд на писта под Черни връх в "едни страхотни младежки години". Там направила и първия си изрязан завой, впуска се в спомените Жекова, която миналата година сложи край на състезателната си кариера, блестяща с трофеи от европейска и световна величина и два олимпийски финала. 

Бащата на Жекова, който е и неин първи треньор, я възпитал да бъде дисциплинирана, точна, отговорна, прецизна в нещата, които прави, и да се стреми винаги да бъде перфектна.

„Той е перфекционист, това предаде и на мен. Тъй като в годините съм имала възможност да работя и с други треньори, забелязах, че баща ми беше и най-строгият сред тях. Не знам как успяваше да балансира между натоварването да бъде и баща, и треньор в един толкова дълъг период от време, но успяваше, и винаги ме е третирал като състезател, като машина, като войник и беше доста строг, бих казала“, отбелязва Жекова. 

Сани признава, че обича да е с близки и приятели, но има и моменти, когато избира да направи разходката си сама. „Това са и моменти, в които искам да презаредя, да остана насаме с мислите си и просто да си почина“, обяснява бившата състезателка. И допълва, че любимите ѝ места са в планината или в близост до морето, защото там се чувства най-добре и най-щастлива.

Разхождайки се на Витоша, Сани споделя, че е страхотно в близост до града да имаме тези възможности да се докоснем до дивото. И дава пример: преди време видяла сова в планината, докато в небето сияела Суперлуна  – гледка, която силно я впечатлила. 

Според нея най-красивият момент в планината е утрото, когато всичко в природата „сякаш се разбужда“. Витоша е много добре маркирана и обозначена и е планина, към която достъпът от града е лесен, подчертава Жекова, която обича да се разхожда и след работа, да прави вечерни, и нощни преходи.

По думите на Сани планината има свой собствен характер и тя може да бъде понякога дори много сурова, затова трябва да бъдем максимално добре подготвени за всякакво време. Разказва, че дори на професионалист като нея се случило природата да я свари неподготвена в студен ден преди няколко години. 

„Тръгнах със сплитборда нагоре към Черни връх, носех си достатъчно дрехи, полари, две пухенки и какво ли още не. Температурата падна до под минус 20 градуса в късния следобед и на слизане усетих сериозно премръзване и то беше по лицето, ръцете, пръстите на краката“, споделя тя. 

Затова според нея е много важно да се говори по тази тема и да се споделя с хората, тъй като по думите ѝ много хора си казват „Витоша е толкова близо до София“ и просто тръгват нагоре с маратонки, а това не е добър вариант, защото времето може да се промени рязко и лошото време да ни свари неподготвени и да се случи така, че буквално да измръзнем. Затова е хубаво да тръгваме с резервни дрехи, подходящи обувки, дебели чорапи и всичко необходимо, подчертава спортистката.

Тя си пожелава повече хора да имат свободен достъп до планината и възможност да живеят активно. Пожелава си и да вижда повече деца, които спортуват и са щастливи.