Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Maximal Revenge 3: Вяра в себе си и воля за победа или как спортът ти дава кураж и сила

Историята на 27-годишната Емона Иванова, чиято мечта са Параолимпийските игри в Париж, просълзи участниците в риалитито

Eдна от каузите на българското онлайн риалити Maximal Revenge е спортът. ""Ние се стремим да вдъхновим нашите деца за любов към спорта, уважение към противника, себераздаване и активен начин на живот. Всички участници са изявени любители или професионални спортисти. Всеки един от тях вдъхновява с качествата, които притежава", казва Димитър Господинов - Гуспа. А в третия сезон на формата обединител и гост звезда е олимпийската шампионка от Игрите в Токио Ивет Горанова.

В епизод 15 на предаването в Съвета на Maximal гостува и още един спортист, зараден с много енергия, хъс и воля за успех въпреки тежката си съдба. 27-годишната Емона Иванова е параолимпийска надежда на България в бадминтона, обичаща силно спорта. Тя е човекът, на когото Веско Панчев и Роберта дадоха наградата си от Maximal Revenge 2, а SPORT DEPOT ѝ предостави необходимата екипировка, за да продължи да се състезава. Емона е израснала по сиропиталища, но неотклонно следва своята мечта – да участва в Параолимпийските игри в Париж догодина. 

„На 27 години съм, животът ми мина през институции, тъй като родителите ми са решили да се откажат от мен и се наложило държавата да ме гледа“, казва тя. В дома в Луковит, където пребивавала 13 години, се увлякла по бадминтона. „Това е моят спорт. В мига, в който заиграх, аз се влюбих и реших, че това ще е нещото, което ще правя и ще се боря да стигна до последното стъпало, а то е Параолимпийските игри в Париж през 2024 година“, казва състезателката. 

Миналата година не успяла за Олимпиадата заради липса и на участия в състезания. „Аз имам всеки месец състезания, но нямам гръб, не мога да разчитам толкова и на нашата федерация толкова, че да ми помага в тази насока да ходя всеки месец на състезанията. Но мен това не ме отказва, напротив, кара ме да се боря много повече и да вървя нагоре“, казва Емона. 

Тя напомня, че няма разлика между Олимпиадата и Параолимпиадата, защото предизвикателството за хората с физически увреждания е много по-голямо, самите тренировки са по-трудни. „Аз се гордея с това, което съм и не се срамувам, напротив, смятам, че може би трябва да съм пример за много хора, които са като мен. Благодаря на Веско и Роберта, на целия екип и на всички, които избраха мен да подпомогнат“, казва параолимпейската ни надежда.

Емона е минала съм през много изпитания, но те я направили по-силна. „Тези удари, които ми е нанасял животът ме правят силна и ме карат да се боря. Просто има смисъл да се боря и бадминтонът е един от тях. Спортът е важен, за да разберат хората, че и ние сме ценни и можем всичко това, което и те могат“, обяснява тя.

„Техният път е много по-труден от нашия и гоним една и съща цел, а те по пътя си срещат много повече трудности. Бих посъветвала хората, които имат възможност, да ги подкрепят повече, дори мога да кажа повече от нас, защото те имат много повече нужда от подкрепа от нас и трябва да ги подкрепяме, за им помагаме, а те да продължават упорито да се борят за своите цели“, казва олимпийската шампионка Ивет Горанова. 

Eмона и нейната мечта просълзиха участниците в Съвета и ги накараха за пореден път да си дадат сметка за силата на спорта и мечтите на спортистите, както и за куража и усилията, които са нужни, за да се постигнат. 

„Спортът изгражда характера на човека, дисциплина, уважение… Спортът е бягство може би и от проблемите и реалността, спортът те кара да мислиш по различен начин, да промениш нагласата си и Емона е пример за това, защото когато нагласата и желанието ти са по-силни от всички фактори, които са срещу теб, ти можеш да постигнеш всичко“, обобщи Боби Лазаров и допълва:

„Победата идва първо в главата. Трябва да искаш изключително силно нещо, но не само на думи, а да се бориш за него и да показваш, че го искаш с действия и това е единственият начин да успееш. Защото най-лесно е да се предадеш. Повечето хора ги е страх да правят трудни неща, защото е по-лесно да се примириш със себе си или да си кажеш, че не си готов и способен за нещо, но всъщност не е така“. 

Боби е категоричен, че всеки от нас може да постигне адски много неща стига единствено той сам да повярва в себе си. „Да, всеки има нужда от подкрепа, но преди тази външна подкрепа, ти трябва да вярваш в себе си. Няма как да се надяваш някой да те подкрепи, защото ако лежиш изцяло на това морално някой да те подкрепи, означава да зависиш от някого“, казва той. И отсича, че човек трябва да вярва в себе си.

На 27 ноември от 18.30 часа предстои финалът на Maximal Revenge 3. Какви ще са изпитанията за финалистите ще разберем в трите епизода в неделя.