Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

„БГ Футболни проби“ дава шанс за изява на талантливи деца, стартът е в София на 3 март

Проектът „БГ Футболни проби“ дава възможност на деца и младежи да бъдат забелязани от скаути - представители на школи на футболни отбори в страната и чужбина. „БГ Футболни проби“, на който SPORT DEPOT е официален партньор, ще проведе първото си събитие в София на 3 март, като според плановете на организаторите то ще бъде последвано от подобни инициативи в областните градове в страната.

Първите футболни проби у нас ще се проведат на 3 март, от 9:00 часа на базата на националния отбор на България в "Бояна". Събитието ще се състои в рамките на ден, като при разработването на програмата е почерпен опит от английската практика. Децата и младежите ще бъдат разделени в групи по възраст: от 8 до 10 години, от 11 до 13 години, от 14 до 16 години, от 17 до 20 години. Всяка от групите ще проведе тренировка, проектирана така, че да покаже по най-добрия начин качествата на футболистите и ще завърши с двустранна игра. Треньори ще бъдат Елин Топузаков и Александър Димитров, а треньор на вратарите - Стефан Трифонов

Играта на децата ще наблюдават скаути от отбори в страната и чужбина. "Целта на този проект е да дадем шанс на повече таланти да се докоснат до големите школи и да се развиват“, казва Ивайло Крушарски, който е сред организаторите на „БГ Футболни проби“, пред Sportal TV.  „Не искаме да се изпуска нито един талант. Проектът идва от Англия и знам, че работи. Затова се захванахме да го организираме в България. Проектът представлява събиране на много скаути, скаути от всички големи школи в България. Имаме скаути от Италия и Англия. Те наблюдават децата и така даваме максимално голям шанс на децата да бъдат забелязани. Има много деца от малките градове, които нямат възможността да бъдат забелязани. И в Англия се изпускат много деца. От България ще има от Левски, ЦСКА-София, Ботев, Локомотив, Славия. Нашите партньори от Англия ни изпращат скаут от Арсенал и водим преговори със скаут от още един клуб от Лондон. Ще имаме скаути от най-добрите италиански школи. Единият ще бъде скаут на Болоня", казва Крушарски. „Ще направим нещата възможно най-добре за представянето на младите таланти“,казва синята легенда Елин Топузаков пред Sportal TV. 

Организаторите предвиждат подобни събития да се провеждат всеки месец в един от областните центрове. На всяко събитие ще присъстват между 120 и 160 участници и от 10 до 15 скаути. Организационният екип ще варира в зависимост от броя на участниците, като може да бъде между 10 и 15 човека. 

„Искаме да достигнем до всяко едно кътче на България, за да се даде шанс на повече деца“, обяснява Топузаков и допълва: „Ние даваме сцената да се покажат тези таланти. Всеки си харесва деца, привлича ги в школата, без да имаме финансови претенции. Работата и развитието на този подрастващ футболист е изцяло работа на школите“. Топузаков е категоричен, че стартът е важен, за да видят хората как се случват тези събития и подчертава, че проектът ще се разширява.

След събитието в София през март, през април футболни проби ще се проведат в Стара Загора, през май – в Бургас, през юни – във Варна, през юли – във Велико Търново, и така, докато проектът се върне отново в София.

Научи повече за проекта "БГ Футболни проби"