Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на „бисквитки“.

В началото на 30-те години на ХХ век, Fernand Petzl , по това време на 17г, открива своята страст към пещерите. Механик по професия, съвсем скоро започнал да обмисля модели на различни инструменти, с които да си помага при спускане в пещерите. През 40-те години заедно с неговия приятел Pierre Chevalier направили огромен пробив е пещерното дело, когато изследвали допълнителни 17 километра от пещерите в Dent de Crolles. Пробивът дошъл благодарение на използването на найлоново въже, вместо статична стълба.

През 1968 започнал масово производство на самохвати, а две години по-късно и на други катерачни продукти. След създаването на лампи за пещери, заедно със своите синове създава първите модели лампи за глава- т.нар челници.  Тогава започва и истинскoто приключение за Пецл. През 2000-та година са произведени и първите челници с LED светлини, пот името Tikka.

В наши дни за марката работят над 400 човека, на няколко континента. Фирмата е водеща в производството на продукти за катерене и спалеология.